EN
RO
RUDespre Programul Lumea Deschisă
Programul Lumea Deschisă în Republica Moldova

 

 

Programul Lumea Deschisă a fost fondat de către Congresul SUA în anul 1999 şi invită lideri politici şi civili din Republica Moldova sau din alte ţări Euroasiatice pentru o scurtă vizită profesională în Statele Unite. Scopul programului este promovarea înţelegerii reciproce între Moldova şi SUA prin crearea posibilităţii pentru liderii din Moldova de a a cunoaşte viaţa americană politică şi socială şi de a-şi împărtăşi ideile şi experienţa cu colegii lor americani. În cadrul programului majoritatea vizitelor durează 10 zile şi se concentrează asupra unui subiect prestabilit, care se referă la activitatea profesională şi civică a delegaţilor, expunîndu-i la noi idei şi practici aplicabile în propriile condiţii. În Moldova programul este administrat de Consiliile Americane pentru Educaţie Internaţională.

 

 Începînd din 1999 Programul Lumea Deschisă a găzduit peste 17,000 de lideri din Eurasia 

 În 2007, Programul Lumea Deschisă s-a extins în Azerbaijan, Georgia, Kyrgyzstan, Moldova, și
Tajikistan, în 2008 și în Kazakhstan și Turkmenistan iar în Armenia în 2011.  Programul a găzduit, de asemenea, și delegați din Belorusia, Lituania și Uzbekistan.

 Vîrsta media a delegaților este 38; aproape jumătate dintre delegați sunt femei.


 Peste 60% din delegați au fost lideri oficiali guvernamentali, regionali sau locali.


 Peste 2 200 de judecători din Rusia, Ukraina, Azerbaijan, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldova, Tajikistan și Turkmenistan au participat în cadrul programului în categoria Supremația Legii.

 

 În 2010, au fost organizate 37 de întîlniri oficiale între Membrii Congresului SUA și delegații Programului Lumea Deschisă.


 Din noiembrie 2003, peste 350 de lideri din domeniul culturii au participat în evenimente și proiecte culturale de muzică, dans, cinematografie, istorie, etc în cadrul programului.

 

 Aproximativ 6500 de familii Americane din peste 2000 de comunități din toate cele 50 de state au găzduit delegați ai programului.


 California a găzduit peste 1325 de vizitatori ai Lumii Deschise. New York, Wisconsin și 
District of Columbia au găzduit peste 900 de vizitatori, iar Iowa, Carolina de Nord și Pennsylvania
a cîte 800 fiecare.


 Bugetul total destinat Programului Lumea Deschisă din 1999 pînă în 2011 a constituit $151.68 milioane.

 

Impresiile Participanților


Rotarciuc Dina, membru al Consiliului Superior al Magistraturii,
Grupul „Supremaţia Legii”, octombrie 2011

„Programul a fost pentru mine o experienţă deosebită. Am rămas impresionată în primul rînd de condiţiile de muncă ale judecătorilor şi atitudinea celorlalte ramuri ale puterii faţă de puterea judecătorească. Într-un astfel de sistem nu este loc pentru trafic de influenţă şi acte de corupţie. Am fost surprinsă de condiţiile de instruire ale specialiştilor de inalta calificare. A impresionat şi numărul de angajaţi care contribuie la întocmirea tuturor actelor de către judecător. Cel mai valoros lucru pe care l-am învăţat - un judecător trebuie să aibă timp şi pentru comunicare cu alte persoane,alte structuri, şi de asemenea pentru a oferi posibilitatea de a-şi împărtăşi experienţa cu alţi judecători din alte ţări în vederea îmbogăţirii bagajului de cunoştinţe şi aptitudini a colegilor mai putin experimentaţi. Exprim înalta mea consideraţiune Consiliilor Americane pentru efortul depus în organizarea acestui program. Mă închin în faţa judecătorului Suprem Justice Paul Newby pentru buna organizare a şederii noastre în Carolina de Nord şi excursiile interesante.”


Ecaterina Ivanov, Centrul Maternal or. Cahul

„Participarea în cadrul acestui program mi-a oferit posibilitatea să fac schimb de experienţă în domeniul traficului de fiinţe umane, modalităţi de lucru cu victimele traficului, mecanisme de colaborare a Echipei Multidisciplinare la nivel local şi naţional. Un rol important a fost şi preluarea exemplelor de practici pozitive de lucru a specialiştilor din SUA care activiează în domeniul TFU, în centre de plasament, departamente de stat etc. Cu membrii grupului am stabilit relaţii de parteneriat, colaborăm permanent şi facem schimb de experienţă pe probleme de asistenţă a victimelor TFU.”

 

Nicolae Dandiș, Director, Centrul Pro-Europa Cahul

„Participarea mea în cadrul programului Lumea Deschisă a fost în primul rînd o oportunitate de a vedea şi cunoaşte SUA, nu doar din cărţi ci întîlnind oameni, vizitînd instituţii/organizaţii acolo, contribuind astfel la documentarea mea pe domeniile care mă interesează. În al doilea rînd, selectarea mea pentru a participa în acest program a însemnat o apreciere a activităţii mele şi un stimul pentru activitatea ulterioară. În al treilea rind, datorită acestui program, sunt membru al unei comunităţi de absolvenţi competenţi şi cu implicare activă în dezvoltarea societăţii. În al patrulea rind statutul de absolvent al acestui program îmi oferă oportunitatea de a aplica şi beneficia de granturile mici ale Ambasadei SUA pentru a pune în aplicare ideile şi propunerile care le am pentru comunitatea mea. Deşi au fost mai multe aspecte notabile pe care le-am remarcat în timpul vizitei mele în SUA, aş puncta atitudinea adecvată a funcţionarilor publici şi a aleşilor poporului faţă de cetăţeni și spiritul de solidaritate şi filantropie a cetăţenului american predispus la acţiuni de participare comunitară şi acte de caritate.”

 

Victor Koroli, Director Executiv, Alianța CCAII

„Participarea in cadrul programului Lumea Deschisa a insemnat pentru mine un prim contact cu o alta lume si cu o alta civilizatie și o posibilitatea unică de a mă vedea dintr-o parte pe mine însumi, organizatia în care activez și republica în care locuiesc, ceea ce m-a motivate sa inițiez mai multe proiecte în perioada post-vizită. Sfatul meu pentru viitorii participanți ai Programului este următorul : potențialul unei personae sau a unei organizații în dezvoltare este nelimitat. Nu exista bariere! Barierele sunt doar în mintea noastră - în scuze, stereotipuri etc.”


Emilia Bobeică, SOR TV, Soroca

„Pentru mine personal, participarea în cadrul Programului "Lumea Deschisă"a fost o surpriză dintre cele mai plăcate, o provocare care mi-a schimbat viaţa, mi-a deschis noi orizonturi. Pe lîngă faptul că am văzut țara de vis - SUA , oameni si obiceiuri,istorii de success, care m-au frapat prin simplitate şi adevăr, am fost inspirată să elaborez proiectul Soroca - Trasee Turistice care a obținut finanțarea din partea Ambasadei SUA în Republica Moldova, care mi-a permis să dovedesc tuturor că şi aici în Moldova sunt locuri frumoase şi atrăgătoare pentru toţi turiştii din întreaga lume.”

 

 

Raport Narativ OW