EN
RO
RU
Descriere generală

Programul de schimb academic FLEX oferă oportunitatea copiilor din liceu și școli (15-17 ani) de a învăța despre oamenii și cultura Statelor Unite ale Americii prin schimbul de experiență, prin frecventarea unei școli americane și trăind în sânul unei familii gazdă din SUA.

Programul de burse FLEX este sponsorizat de Guvernul Statelor Unite și are drept scop promovarea respectului pentru diversitatea culturală, oferind oportunități pentru dezvoltare personală și implicarea în activitățile comunității, cât și îmbunătățirea relațiilor dintre țările participante prin permiterea tinerilor din Eurasia să aibă oportunitatea de a observa și experimenta stilul de viață american pentru un an academic, la fel și să învețe americanii despre cultura țărilor lor.

Programul de burse FLEX este sponsorizat în totalmente de Guvernul Statelor Unite și administrat de Secția programelor culturale și educaționale (ECA) a Departamentului SUA. La nivel local programul FLEX este susținut de cetățenii SUA și instituțiile pre-universitare, care pe bază de voluntariat ofer gazdă, loc de studii și susțin elevii, fără nici o compensație monetară.

Aflându-se la 25 de ani de implementare, programul de schimb FLEX a oferit peste 26000 de burse copiilor din licee și școli. În anul 2017, 800 de elevi studiază în SUA prin programul FLEX (numărul reprezintă cumulul participanților din toate țările unde este implementat programul FLEX).

Elevii cu dizabilități sunt invitați să participe la concursul de selectare pentru program. Anual, aproximativ 10-15 persoane cu dizabilități sunt invitați în SUA prin intermediul programului.

De ce anume programul FLEX?

Guvernul Statelor Unite ale Americii consideră că este important oferirea unor oportunități semnificative tinerilor – oportunități ce le va oferi mai multe perspective globale și, cu speranța, că vor avea un viitor mai strălucit acasă, la serviciu și cu privire la relațiile internaționale.

Deoarece lumea divine din ce în ce mai conectată, atât tinerii Americani cât și tinerii din Eurasia trebuie să știe cât mai mult posibil despre dânșii și despre alte națiuni. Această oportunitate de învățare este oferită cel mai bine prin intermediul familiei gazde culturale. Elevii programului FLEX devin și ambasadori tineri ai programului care învață americanii despre cultura și oamenii țărilor din Eurasia. Participanții apreciază mai mult mediul în care se găsesc și dezvoltă o anumită sensibilitate față de alte culturi și devin mai bine pregătiți pentru lumea ce este în continuă conexiune; un beneficiu ce se extinde colegilor americani și către ceilalți din comunitatea gazdă. Studenți formează legături strânse cu familiile lor gazde și comunitățile din America, construind relații care de cele mai multe ori durează o viață.

Foarte mulți absolvenți au reușit să frecventeze universități cu renume după întoarcerea lor acasă, iar apoi au găsit locuri de muncă motivante care i-au pus să folosească abilitățile însușite din perioada experienței în SUA. Studiile făcute pe baza programelor de schimb cultural și academic arată că participanții (studenții, familiile, și comunitățile) beneficiază enorm din învățarea despre alte culturi și devin mai conștienți de existența diferitor tradiții, valori și puncte de vedere.

Cine sponsorizează programul?

Programul de burse FLEX este sponsorizat în totalmente de Guvernul Statelor Unite și administrat de Secția programelor culturale și educaționale (ECA) a Departamentului SUA. ECA încurajează crearea relațiilor dintre poporul american și oamenii din alte țări prin intermediul extinderii de legături inter-personale, profesionale și instituționale între persoane și organizații din SUA și cele din străinătate.

Programele ECA includ programe educaționale și de formare, care promovează legăturile personale, profesionale și instituționale între persoanele fizice și organizațiile din SUA și din străinătate pentru a spori înțelegerea mutuală dintre oamenii din SUA și cetățenii altor țări prin intermediul schimbului educațional și cultural, care ajută la dezvoltarea relațiilor pașnice.

Participanții călătoresc în cadrul programului cu viză eliberată de Ambasada SUA de tip J-1, creată pentru vizitatorii programelor de schimb în SUA. Deoarece programul este sponsorizat de către Guvernul Statelor Unite, există cerința de a fi rezident pentru doi ani în țara de baștină, astfel participanții trebuie să revină acasă la sfârșitul programului.

Ce este inclus în bursă?

Bursa de schimb academic FLEX oferă următoarele:

 • Călătoria tur-retur de la domiciliu la Chișinău și internațional (de la locul de trai până în SUA);
 • Bursă lunară pentru cheltuieli personale, care va permite participantului să se implice în diferite activități sociale și să procure articole de uz personal;
 • Plasarea participantului într-o familie gazdă selectată în SUA, pe o perioadă de un an de zile;
 • Înscrierea într-o școală din SUA;
 • Un program de activități de pregătire înainte de plecare și la întoarcere în țară;
 • Un program de activități în cadrul comunităților locale din SUA;
 • Asigurare medicală, cu excepția condițiilor medicale pre-existente și stomatologice.

Ce NU este asigurat?

Bursa FLEX NU acoperă următoarele cheltuieli:

 • Taxa pentru pașaport internațional;
 • Cheltuielile personale care depășesc bursa;
 • Costul pentru excesul de bagaje;
 • Convorbiri telefonice efectuate din SUA la domiciliu sau plata pentru utilizarea de e-mail.

Calendarul programului: (Un program mai specific se află în procesul de elaborare)

Sep – Dec: Perioada de recrutare: Beneficiarii bursei sunt selectaţi printr-un concurs deschis, bazat pe merite şi cunoştinţe, care are loc în fiecare toamnă. Orice student care întruneşte cerinţele de eligibilitate poate să participe la concursul de selecţie.

Martie- Aprilie: Notificarea statutului: În primăvară, semifinaliştii sunt anunţaţi cu privire la rezultate, şi anume, dacă au fost acceptaţi sau refuzţi.

Aprilie – Iunie: Post-notificare: Finaliştii trebuie să colecteze şi să pregătească un pachet de documente necesare pentru a participa la program, inclusiv un paşaport internaţional, acordul părinţilor pentru a călători, certificate şi forme medicale, certificat de înţelegere academică, extrasul notelor, etc. (reprezentantul programului va oferi informaţia cu privire la documente în detaliu).

Iunie – Iulie: Sesiunea de orientare: Fiecare finalist trebuie să participe la o sesiune de orientare de patru zile special creată pentru studenţi pentru ai ajuta să se adapteze mai uşor la viaţa de student internaţional în SUA. Interviul pentru a obţine viza necesară de a călători va avea loc în perioada respectivă.

August: Plecările: Majoritatea elevilor au programate plecările în SUA în luna respectivă, după care încep studiile la şcoală. Cei care încep anul academic mai devreme vor pleca la sfârşitul lunii iulie.

August – Mai/Iunie: Anul de schimb în SUA: Programul de schimb academic de 10 luni începe în luna August şi durează până în luna mai sau iunie a anului următor. Copii trăiesc la familii gazdă şi frecventează şcoala din comunitate.

Mai – Iunie: Întoarcerea acasă şi statutul de alumni: Finaliştii se întorc în Moldova în luna mai (nu mai devreme de 15 mai) sau iunie. Toţi participanţii sunt obligaţi să revină acasă la sfârşitul programului, deoarece viza J-1 cu care călătoresc le interzce să rămână peste program.

Cum pot participa la programul de schimb FLEX?

Beneficiarii bursei sunt selectaţi printr-un concurs deschis, bazat pe merite şi cunoştinţe, care are loc în fiecare toamnă. Orice student care întruneşte cerinţele de eligibilitate poate să participe la concursul de selecţie.The competition consists of three rounds:

Runda 1 Un test scurt de Limbă Engleză

Runda 2 Eseu în limba engleză

Runda 3 Un test standardizat de limbă engleză, eseu, formularul de aplicare şi interviul

Elevii pot participa doar o singură dată pe an.

Posibile dezavantaje ale participării în program

Elevii care sunt interesaţi să participe la program trebuie să ia în considerare unele efecte negative posibile ale programului:

 • Posibil că nu veţi avea posibilitatea să vă întoarceţi la timp pentru examenele de admitere la universitate;
 • Dacă veți fi admiși la universitate înainte de a participa în program, instituția poate să nu vă ofere concediu academic;
 • Posibil că nu veţi avea posibilitatea să vă întoarceţi la timp pentru examene academice finale;
 • La întoarcere în țară vi se poate cere să îndepliniți serviciul militar;
 • Puteți să repetați un an academic;
 • Puteți să nu primiți medalie sau diplomă de onoare în instituția din țara Dvs.
 • Deși elevii participă la un program de schimb academic în SUA, curriculum-ul și subiectele studiate sunt diferite faţă de cele din ţara natală şi posibil să nu înveţi acelaşi material.

Familiile gazdă – schimb cultural

Câteva organizații sunt responsabile pentru localizarea și stabilirea familiilor gazdă americane și  școlilor. Ele sunt numite ”organizații de plasament” (OP). Organizațiile de plasament joacă un rol important în modul cum funcționează și excelează programul FLEX, deoarece acestea se ocupă de program la nivelul de bază. Aceste organizații la fel monitorizează perioada de ședere a fiecărui participant în cadrul familiei gazdă. Pe lângă identificarea școlilor și evaluarea, selecatrea și orientarea familiilor, organizațiile respective mai sunt responsabile de: orientarea studenților la nivel local, oferirea de servicii de sprijin pentru elevi pe durata șederii lor în SUA, organizare de activitați de perfecționare și oportunități de leadership care vor consolida obiectivele programului, monitorizarea elevilor pe durata șederii lor în SUA, oferirea unui training de integrare, și evaluarea performanțelor și progresului academic a studenților. Organizațiile respective se vor ocupa de plasarea participanților FLEX în SUA.


De ce oamenii oferă oportunitatea de găzduire? Familiile gazdă sunt voluntari și nu primesc vreo compensație pentru găzduirea elevilor programului FLEX, totuși de ce ei o fac?

 • Ei apreciează experiența educațională pe care găzduirea unui student o oferă copiilor și familiei lor.
 • Ei doresc să ofere un exemplu bun copiilor lor.
 • Ei doresc să beneficieze de o imagine cât mai reală la nivel personal cu privire la alte culturi.
 • Ei doresc să ofere copilului lor experiența de a avea un/o frate/soră..
 • Ei doresc să demonstreze sentimentul de dedicație familiei și o dezvoltare cât mai pozitivă a copiilor.
 • Ei au un anumit interes față de o țară în particular.
 • EI au dorința de a împărtăși cultura și obiceiurile americane.