EN
RO
RU
Informaţie pentru finalişti

Statutul de finalist a programului de schimb FLEX este determinat la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Reprezentantul Consiliilor Americane va telefona fiecare candidat finalist și de pe lista de așteptare pentru ai notifica despre statutul lor în cadrul programului. Dacă ați fost informați că sunteți finalist a programului, în primul rând consultați-vă cu părinții și profesorii înainte de a confirma statutul tău și dacă acceptați bursa.

Decizia de a participa sau nu la program este una importantă - prin urmare, cântăriți cu atenție toate plusurile și minusurile participării. Un comitet independent din Washington, D.C., a determinat că sunteți pregătit pentru a participa într-un program de schimb pentru un an, cu toate acestea, depinde de tine și părinții tăi dacă decideți în a participa mai departe sau nu. Programul trebuie să se potrivească așteptărilor și planurilor tale de viitor.

 

În timp ce adopți o decizie, te rugam să iai în considerare următoarele:

• Programul determină unde vor trăi participanții și desemnarea unei familii gazdă americane. Tu nu ai dreptul să alegi statul, orașul, școala, sau familia unde vei trăi și studia.

• Sistemul educațional din SUA este foarte diferit de cel din Republica Moldova. Tu și cu părinții tăi trebuie să vorbiți cu directorul școlii în care studiezi despre cum participarea în program  îți vor afecta studiile în Moldova. Tu nu ai dreptul să te întorci în țara de baștină până la sfârșitul anului următor (adică până la încheierea programului).

• Nu ai dreptul să te întorci acasă în vacanță sau de sărbători, iar părinții tăi au dreptul să te viziteze doar cu permisiunea organizației.

• În conformitate cu regulamentul vizei de tip J-1 (tipul de viză eliberat studenților internaționali), participanții programului FLEX sunt obligați să se întoarcă acasă după terminarea programului și să trăiască în țara lor pentru 2 ani de zile. Viza nu va fi prelungită sub nici un motiv.

În timp ce te gândești dacă să accepți bursa academică de schimb, este important să iai în considerare faptul că  cerințele programului FLEX sunt destul de înalte și participarea la program te va face să adopți unele responsabilități și să faci față  unor obstacole, în special în domeniul construirii relațiilor personale.

Participanții programului trebuie să urmeze o multitudine de reguli pe durata întregului program. Pentru a absolvi programul cu success, participanții trebuie să fie pe deplin dedicați și să fie interesați în respectarea tuturor regulilor. Dacă consideri că nu ești interesat în a trăi într-un mediu internațional și să îndepliniți toate cerințele programului, atunci este mai bine să refuzați participarea la program acum pentru a evita o situație stresantă pe viitor. Refuzarea participării  la program va oferi oportunitatea unei alte persoane să beneficieze de bursă.

Te rugăm să oferi acestui aspect cea mai înaltă considerație – discută cu părinții, pune cât mai multe întrebări reprezentanților programului FLEX pentru a fi sigur că decizia luată este una corectă pentru tine, cât și pentru programul FLEX.

 

Dacă ai decis să continui participarea ta în program, noi recomandăm să întreprinzi următoarele pentru a te pregăti de experiența ta internațională:

Păstrează legătura cu reprezentanții programului din țara ta pentru a obține noutăți și informații cu privire la pregătirile necesare pentru programul de schimb (de exemplu, informație despre familia gazdă și data plecării).

• Aplică pentru a obține un pașaport internațional. Dacă nu ai un pașaport internațional, imediat ce ai fost informat de statutul tău în program ca finalist sau candidat pe lista de așteptare trebuie să aplici pentru a-ți face un pașaport cât mai rapid. Dacă totuși aveți deja un pașaport internațional, atunci asigurăte că acesta este valabil până la mijlocul lunii iulie a anului următor. Reprezentantul programului te va informa despre termenul limită pentru a  prezenta pașaportul internațional.

• Determină situaţia academică cu şcoala din ţara natală. Stabileşte o întâlnire cu directorul şcolii pentru a vorbi despre cum programul FLEX va influenţa studiile tale în ţara natală – acest lucru este responsabilitatea ta totală.

• Pregăteşte alte documente, necesare pentru a participa în program, de exemplu, permisiunea părinţilor pentru a călători, certificatele şi formele medicale necesare, documentul de studii autentificat la director, permisiunea din partea şcolii, etc. Reprezentatul programului FLEX îţi va oferi mai multe informaţii despre tipul de documente necesare şi care este termenul limită de a fi aduse.

• Participarea la Sesiunea de orientare organizată pentru finalişti înainte de plecare (PDO).Fiecare finalist este obligat să participe la programul de orientare de patru zile creat special pentru a ajuta elevii să se adapteze mai uşor la viaţa de student internaţional. Sesiunea de orientare de obicei este organizată în luna iunie sau iulie.

• Aplică pentru viză. Pentru ca elevii să participe la programul FLEX, aceştia trebuie să obţină viza pentru SUA. Pentru a aplica la viză, elevii trebuie să completeze formularul de aplicare pentru viză şi să participe la un interviu personal la Consulatul sau Ambasada SUA. Interviurile de obicei sunt programate pentru perioada când va avea loc sesiunea de orientare. Reprezentatul programului va oferi mai multe informaţii despre cum trebuie de aplicat pentru viză.

• Plecarea în SUA. La sfârşitul lunii iunie, reprezentantul programului FLEX te va informa cu privire la data plecării. Participanţii FLEX călătoresc în grupuri însoţiţi de un reprezentant al Consiliilor Americane. Primul grup va pleca în SUA la sfârşitul lunii iulie, ultimul grup va pleca la sfârşitul lunii august. Data plecării pentru fiecare participant va depinde de mai mulţi factori, inclusiv şi perioada de începere a studiilor la liceul din SUA. Atunci când este posibil, se vor face aranjamentele de călătorie necesare pentru ca elevul să fie prezent în SUA pânî la începerea orelor la şcoală. Participanţii FLEX nu au dreptul să aleagă data plecării.

În caz că nu ai familie americană gazdă cu câteva zile înainte de plecarea programată, atunci data plecării se va reprograma pentru sfârşitul lui august. Reprezentantul programului te va informa cu privire la schimbările ce vor apărea pe parcurs.

Organizaţiile responsabile de stabilirea locului de trai încearcă să potrivească interesele fiecărui elev cu acelea ale familie gazdă. Acesta este un proces complex şi solicitant care necesită foarte mult timp şi atenţie. De aceea tu poţi primi informaţia cu privire la locul de trai începând cu ziua când ai fost anunţat că eşti finalist până la câteva zile înainte de plecarea în SUA.

În cazul în care organizaţia responsabilă de stabilirea locului de studii şi de trai nu reuşesc să găsească o familei sau şcoală până se îndeplineşte termenul limită, atunci din păcate nu veţi putea participa la program. Astfel de situaţie nu s-a întâmplat niciodată, totuşi preferă ca participanţii să fie conştienţi şi de această posibilitate.


 

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi reprezentanţii programului FLEX.