EN
RO
RU
Întrebări frecvente

1. Cum pot să-mi înregistrez copilul pentru a participa la programul FLEX?

Înregistrarea la programul FLEX este un proces simplu, doar accesează link-ul care va fi oferit de program și continuă pașii indicați pentru a finaliza înregistrarea. Odată înregistrat pe pagina de internet a programului, copilul dvs. poate veni la centrul de testare cel mai apropiat în ziua și la ora programată având la el buletinul de identitate sau certificatul de naștere, o poză tip pașaport 3x4 și un pix. Nu este nevoie de nimic mai mult. În cazul când nu puteți să vă înregistrați, pur și simplu apropiați-vă în ziua și la ora când are loc testul la centrul cel mai apropiat de testare având documentele necesare, și pe loc veți fi înregistrați și testați.

2. Copilul meu deține cetățenie dublă, cea a Republicii Moldova și încă a unei țări. Poate el/ea să participe?

În general, oricine care îndeplinește criteriile de eligibilitate și deține pașaport a țării unde va susține testarea poate participa la runda 1. Pentru a deveni finalist a programului copilul trebuie să fie eligibil să obțină viza SUA. Astfel, oricine deține cetățenie dublă, a SUA și a altei țări nu este eligibil.

3. Când va avea loc testarea pentru programul FLEX în regiunea mea?

Runda 1 a programului FLEX are loc de obicei în lunile septembrie-octombrie a fiecărui an. Centre de testare FLEX sunt stabilite în aproximativ 14 orașe din Moldova. Numărul centrelor de testare are tendința să varieze, de aceea este o idee bună să verificați pagina de internet a programului FLEX (frecvent, începând cu luna August) pentru a vedea când va fi organizată runda 1 în regiunea ta.

4. Dacă copilul nu trece runda într-un oraș, poate el să participe în altă regiune?

Nu. Fiecare copil poate participa doar odată pe an la concursul de selecție a programului FLEX.

5. Care este nivelul de limbă engleză pe care copilul meu trebuie să-l posede pentru a participa la programul FLEX?

Programul de schimb academic nu este un program bazat pe cunoașterea limbii engleze. Finaliștii sunt selectați mai mult pentru că au demonstrat abilitatea de a se adapta și a excela într-un nou mediu decât nivelul de cunoaștere a limbii. Participanții sunt testați cu privire la cunoștințele lor de limbă engleză deoarece cunoașterea limbii vorbit și scris este necesară pentru a completa anul școlar cu succes și conviețuirea cu familia gazdă din SUA. Dacă elevul demonstrează abilități care îl fac să devină un potențial candidat finalist, însă nivelul de limbă engleză nu este suficient de avansat, acest copil ar putea beneficia de pregătire adițională cu privire la limba engleză.

6. Câte runde de testare fac parte din procesul de selecție pentru programul FLEX?

Procesul de selecție pentru programul FLEX consistă din 3 runde de testare. Runda 1 care are loc în septembrie, consistă dintr-un test de verificare a limbii engleze cu variante multiple de răspuns ce durează 15 minute. Runda a 2-a de obicei are loc în aceeași zi cu Runda 1 (excepție făcând Chișinău, unde runda este organizată câteva zile mai târziu), consistă din 3 esee mici scrise în limba engleză și completarea unui mic formular de aplicare. Eseele sunt evaluate strict conform conținutului, nu după nivelul de gramatică sau modul de folosire a limbii engleze. Runda a 3-a, de obicei organizată 4-6 săptămâni mai târziu, consistă dintr-un test standardizat de limbă engleză, 2 esee scurte la fel scrise în limba engleză, completarea unui formular de aplicare mai detaliat și un interviu.

7. Când sunt anunțate rezultatele pentru fiecare rundă?

Rezultatele Rundei 1 sunt anunțate, în general, în aceeași zi când are loc testul. Doar în câteva centre de testare nu se aplică regula, însă reprezentanții programului vă vor informa când și unde vor fi postate rezultatele. Rezultatele Rundei 2 sunt anunțate de obicei, aproximativ, 3 săptămâni mai târziu după ce runda 2 are loc. Toți elevii care au trecut în Runda 3 vor fi contactați telefonic. Nu este necesar să sunați la oficiul Consiliilor Americane. Rezultatele Rundei a 3-a sunt de obicei anunțate în primăvară. Toți finaliștii programului, cât și elevii aflați pe lista de rezervă vor fi contactați telefonic de către reprezentantul programului. Vă rugăm să nu telefonați insistent pentru a întreba de rezultate.

8. Există vreo modalitate de pregătire pentru testul oferit de programul FLEX? Există cursuri de pregătire pentru testările respective?

Candidații de succes a programului FLEX demonstrează abilitatea de a se adapta la viața dintr-un mediu nou. Candidatul se poate pregăti pentru primul test prin îmbunătățirea nivelului de limbă engleză. Noi recomandăm următorul link: http://americanenglish.state.gov/

9. Dacă am participat la una dintre rundele de testare a programului FLEX însă nu am trecut, aș putea să îmi accesez rezultatele pentru a vedea greșelile?

Nu. Toate materialele de testare a programului FLEX sunt confidențiale. Tu nu ai acces la testul rezolvat de tine sau să vezi rezultatele tale din cadrul procesului de testare.

10. Dacă copilul meu este selectat ca finalist a programului, am posibilitatea de a alege orașul, statul sau școala unde va fi trimis să studieze?

Finaliștii programului FLEX pot fi trimiși în oricare din cele 50 de state ale SUA, și de obicei sunt trimiși în localitățile din suburbia sau localitățile rurale. Nu este posibil pentru finaliști sau părinții acestora  să aleagă locația unde va fi plasat în cadrul programului.

11. Familia noastră are prieteni/rude stabilite în SUA; va fi posibil să îi vizităm?

Finaliștii programului FLEX sunt selectați deoarece noi considerăm că ei vor putea să se adapteze într-un mediu complet nou. Fiind aproape de cineva cunoscut lor va deranja procesul de adaptare. Toate călătoriile făcute pe teritoriul Statelor Unite ale Americii de către elevii trebuie să fie aprobate de către organizațiile de plasament. Doar în cazuri foarte rare călătoria de vizită a  unui prieten sau rudă este aprobată.

12. Poate copilul meu să rămână în SUA după ce termină programul FLEX și să aplică să studieze în cadrul unei universități americane?

Participanții sunt obligați să se întoarcă în țările lor de baștină la sfârșitul programului, în luna mai sau iunie, deoarece este una dintre cerințele vizei J-1 pe care au obținut-o ca participant a programului de schimb academic FLEX. Orice altă călătorie viitoare în SUA este decisă de către consulatul SUA.

13. Există vreun program FLEX unde este posibilă achitarea taxei pentru ca copilul să participe?

Programul FLEX este un program nonprofit. Consiliile Americane nu oferă programe de studii pentru liceu unde elevii achită taxe de participare.

14. Copilul meu se antrenează regulat într-un anumit sport. Este posibil ca el/ea să fie trimis/ă într-o școală din SUA cu profil sportiv?

Școli cu profil sportiv cum există în Moldova, sunt aproape necunoscute în America. Totuși multe școli americane au câteva programe de sport, iar noi încurajăm participanții să se implice în activități extra-curriculare disponibile la școală.

15. Copilul meu are o dizabilitate; poate ea/el să participe în programul FLEX?

Noi încurajăm participarea elevilor cu dizabilități în programul FLEX. Echipa Consiliilor Americane asigură condiții necesare pentru copii cu condiții speciale în cadrul testărilor de selecție și în cadrul programului. Elevii cu dizabilități locomotorii, auditive, sau vizuale nu ar trebui să considere că sănătatea este un impediment în procesul de participare la program. Materiale speciale au fost elaborate pentru a acomoda necesitățile elevilor cu dizabilități.