EN
RO
RUInformation for parents of semi-finalist and finalists

December, 5 2013

1. Copilul dvs a decis să participe la concursul de selecție pentru programul de schimb FLEX.

Părinții elevilor care au decis să participe la programul FLEX trebuie să știe că atât participarea în procesul de recrutare, cât și  câștigarea unei burse de studii, reprezintă un concurs deschis și gratuit. Numărul de participanți care participă de la o anumită școală este nelimitat, iar cunoștințele limbăă engleză nu reprezintă factorul decisiv în selecție. Prima rundă a programului este organizată la începutul toamnei în diferite localități ale țării conform programului anunțat inițial. Pentru a participa la prima rundă, reprezentanții programului recomandă înregistrarea preventivă a elevilor, însă dacă nu există posibilitatea sau nu se reușește din anumite motive, elevul se poate prezenta în ziua când are loc testarea la centrul cel mai apropiat cu buletinul de identitate sau certificatul de naștere, o poză pentru acte și un pix.

2. Copilul dvs a trecut în runda a treia a concursului.

Trecerea copilului în runda a treia a programului FLEX reprezintă o reușită foarte mare pentru copilul dvs, aceasta reprezentând ultima și cea mai grea etapă. Pe lângă susținerea testului de limbă engleză, o activitate în grup, eseul și interviul, elevii mai trebuie să completeze și o anchetă unde se va indica informații detaliate despre sănătate, familie, activități extracurriculare,, reușita școlară, etc. Câteva forme din anchetă necesită semnătura unui părinte. Vă rugăm ca înainte de a semna formele necesare să vă informați despre conținutul acestora, că ați înțeles ce este scris în ele și că ați introdus informația corectă. În cadrul rundei a treia a concursului, reprezentanții programului organizează o întâlnire cu participanții unde oferă mai multe detalii despre program, explică cum să completeze corect ancheta și răspund la întrebările survenite ulterior.

3. Copilul dvs a devenit finalist a programului de schimb academic FLEX.

Statutul de finalist înseamnă că copilul dvs a fost selectat de către comisia specială creată pentru program. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că el a câștigat concursul și poate să se ducă să studieze un an academic într-o școală din SUA. În momentul respectiv este foarte important să vă ajutați copilul să decidă dacă să accepte bursa sau să refuze participarea. Vă recomandăm ca să vă gândiți foarte bine despre cum programul va influența reușita academică a copilului dvs, dacă va putea să trăiască singur într-o familie gazdă americană, dacă nu îi va fi foarte greu să treacă peste despărțirea cu dvs. Dacă după ce ați reflectat aspectele de mai sus și ați decis să acceptați statutul de finalist, vă rugăm să ajutați copilul în obținerea unui pașaport internațional și a altor documente necesare despre care o să vă vorbească reprezentantul programului.

4. Participarea la sesiunea de orientare înainte de plecare (PDO).

Până la plecarea în SUA, copilul dvs va fi invitat să participe la Sesiunea de orientare (PDO) care va dura 4 zile, și va ajuta copilul să se adapteze mai ușor la viața din SUA, să înțeleagă tradițiile și obiceiurile americanilor, să se informeze cu regulile necesare pentru a participarea în program. Sesiunea de orientare este programată pentru lunile iunie-iulie în Chișinău și este menită doar pentru finaliști, părinții nu vor putea să îi însoțească. Copilului dvs îi va fi rambursat costul biletului pentru a veni la PDO, un reprezentant FLEX îl va întâlni la gara de autobuze sau feroviară, îl va conduce până la oficiul programului FLEX. Tuturor participanților li se va asigura hrana și cazarea.

5. Așteptarea plecării în SUA.

Data plecării copilului dvs în SUA va fi cunoscută la sfârșitul lunii iunie. Informația despre familia care îl va găzdui pe copilul dvs ar putea sosi mai târziu, poate și cu câteva zile înainte de plecare, ceea ce este normal. Data plecării ar putea fi modificată pentru mai târziu dacă nu se va găsi în timp o familie gazdă. Noi înțelegem că procesul de așteptare a informațiilor poate fi cam stresant și plictisitor, totuși vă rugăm să fiți răbdători. În ajunul plecării vă rugăm să ajutați copilul să își pregătească bagajul. Vă rugăm să luați în considerare faptul că bagajul va fi dus de copil, astfel împachetați doar lucrurile necesare.

6. Copilul dvs se află în SUA în cadrul unui program de schimb academic.

 

Participanții programului FLEX vor călători în grup pentru plecarea în SUA în perioada de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lui august. După aceasta, pe durata întregului program academic, dacă se va întâmpla ceva sau dacă vor fi anumite întrebări, veți fi contactat de către reprezentantul FLEX din Moldova. Vă rugăm să vă asigurați că ați oferit informația de contact și email corectă. Toți participanții vor reveni acasă cel târziu sfârșitul lunii iunie, însă nu mai devreme de mijlocul lunii mai.

Previous news